Kirjoja, tv-sarjoja ja elokuvia Berliini-nälkään
Riina Malhotra
Täällä ollessani olen ahminut Berliiniin liittyviä tarinoita kirjojen sivuilta ja erilaisista ruuduista. On huumaavaa elää Berliinin kaltaisessa paikassa, jossa niin monella rakennuksella, kadunpätkällä tai puistolla on side historian ratkaiseviin käänteisiin. Onnekasta on, että Berliinin tarina on innoittanut monia kirjailijoita, elokuvantekijöitä ja tv-sarjojen luojia. Listaan tähän alle teoksia, jotka ovat avanneet minulle Berliinin eri puolia:
Meri Valkama: Sinun, Margot
Tartuin Meri Valkaman esikoisteokseen heti sen ilmestyttyä, samoihin aikoihin kun Berliinin kadut täyttyivät kastanjoista. Romaani sijoittuu 1980-luvun Itä-Berliiniin ja avaa muurin varjossa eläneestä kaupungista näkymiä, joista virallinen historiankirjoitus vaikenee. DDR on ollut muutakin kuin Stasin poliisivaltio tai hassu trabantien koristama kuriositeetti. Se on ollut miljoonien saksalaisten arkea iloineen ja suruineen. Romaani sai minut katsomaan kaupunkia ja sen ihmisiä täällä aivan uusin, ymmärtävin silmin. Meri Valkama on ollut HS Säätiön stipendiaattina Berliinissä vuosina 2015–2016.
Sakari Silvola: Nukkumatin kylmä sota
Nukkumatin kylmä sota on oivaltavasti näkökulmitettu matka Saksojen lähihistoriaan. Pääosassa on Pikku Kakkosesta tuttu Nukkumatti. Sakari Silvola selvittää kirjassa Nukkumatin vaiheita ja avaa animaatiohahmon roolia sosialismin mannekiinina. Kylmän sodan ideologiset taistelut limittyvät Nukkumatin tarinaan välillä koomisellakin tavalla. Sakari Silvola on viettänyt Meri Valkaman tapaan stipendiaattivuoden Berliinissä. Kirjassakin Berliini on tärkeässä roolissa. Tietokirjan lisäksi Silvola on tehnyt Nukkumatin tarinasta kolmiosaisen radiosarjan, joka on kuunneltavissa Yle Areenassa.
Helena Merriman: Pako Berliinin ali
BBC:n Tunnel 29 -podcastiin perustuva tositarina kertoo kylmän sodan jännitteisistä hetkistä ja ihmisistä, jotka ryhtyivät kaivamaan tunnelia Berliinin muurin ali. Kirjassa kuvataan elämää jaetussa kaupungissa, ennen muurin rakentamista ja sen jälkeen. Tarina kertoo konkreettisesti myös siitä, kuinka julmasti Itä-Saksa kohteli omiaan. Pelko asui ihmisissä ja sille totisesti oli syynsä. Pelko ajoi ihmiset tarttumaan lapioon ja lopulta käsittämättömiin tekoihin. Helena Merrimanin kirjoittamasta kirjasta on tekeillä tv-sarja.
Marjaliisa ja Seppo Hentilä: Berliiniin – retkiä lähihistoriaan
Olen lukenut Marjaliisa ja Seppo Hentilän riemukasta historiateosta luvun sieltä toisen täältä riippuen mikä Berliinin kaupunginosista tai historiallisista tapahtumista on sattunut kulloinkin kiinnostamaan. Hentilöiden syvä historiaosaaminen näkyy teoksen joka sivulla. Kirjan kulkee Berliinin tunnetuissa ja myös vähemmän tunnetuissa kohteissa, rakennuksissa ja puistoissa. Paikkojen kautta avautuu Berliinin historia. Kirja on tulvillaan hauskoja faktoja ja siksi se on toiminut meillä myös iltasatukirjana 11-vuotiaalle.
Silvie Bonne: Berlin Guide for Instagrammers
Täkäläisten kirjakauppojen muhkeat Berliini-osastot ovat heikko kohtani. Olen päätynyt ostamaan lukuisia Berliinistä tehtyjä matkaoppaita. Yllättäen, jonkun mielestä tämä pinnallisesti nimetty opaskirja on kokoelmani suosikki. Näkökulma on kirkas: tekijät ovat löytäneet karusta kaupungista visuaalisesti kiinnostavia kohteita. Matkailijaa palvellaan antamalla vinkkejä kuvakulmista sekä paljastamalla kunkin kohteen lähialueen mukavimmat kahvilat ja ravintolat. Berliinissä on loputtomasti nähtävyyksiä ja siksi tarkasti kuratoitu matkaopas ilahduttaa.
Samu Haber: Forever Yours
Tämä ei ole varsinainen Berliini-kirja, mutta otin sen listalle Samu Haberin vahvojen Saksa-yhteyksien vuoksi. Kuuntelin kirjan äänikirjana saksaksi. Tarkoituksena oli aluksi saksan kuullun ymmärtämisen parantaminen. Rehellinen ja ketään säästelemätön teksti rokkitähden vuoristoradasta imaisi mukaansa jopa vieraalla kielellä. Erityisesti resonoivat ne hetket, joissa Haber kohtaa haavoittuvuutensa ja uuden epävarman itsensä yrittäessään selviytyä vajaalla kielitaidolla Voice of Germanyn tuomarina. Tiedän tunteen! Rohkaisevaa on, että tarina päättyy hyvin.
Christiane F: Huumeasema Zoo
1980-luvun klassikko Huumeasema Zoo kuului Berliinin historian kurssimme lukulistalle. Se on ollut Saksassa koulujen lukemistossa vuosikymmeniä ja myös ikäiseni suomalaiset muistavat kirjan. Se antaa väkevän muistutuksen suurkaupungin pimeistä puolista. Kovien huumeiden haitat näkyvät edelleen Berliinin katukuvassa. Christianen myöhemmistä vaiheista on ilmestynyt myös kirja Minun toinen elämäni.
Kesken tai lukulistalla:
Hans Fallada: Yksin Berliinissä
Kati Marton: Merkel
TV-sarjoja:
Babylon Berlin
1920 ja -30-lukujen Berliiniin sijoittuva kolmikautinen jännityssarja, joka perustuu Volker Kutscherin romaaneihin.
Deutschland 83-86-89
Kolmen tv-sarjan trilogia kylmän sodan agenteista rautaesiripun molemmin puolin
Bauhaus – die neue Zeit
Bauhaus-koulukunnan syntyajoista ja Walter Gropiuksesta kertova draamasarja
Unorthodox
Saksalais-yhdysvaltalainen minisarja, joka kertoo hasidi-ortodoksijuutalaisnaisen tarinan. Sarja on kuvattu suurelta osin Berliinissä.
Elokuvia:
Goodbye Lenin
Vuonna 2003 ensi-iltansa saanut saksalaiselokuva, joka on ostalgia-ajan tuote, mutta oli kiinnostavaa katsoa elokuva liki kahdenkymmenen vuoden kuluttua uudelleen.
Baader Meinhof Complex
Länsisaksalaisen terroristiryhmän RAF:n alkuvuosista kertova, vuonna 2008 valmistunut saksalainen elokuva.
Bridge of Spies (suom. Vakoojien silta)
Kylmän sodan aikaan ja Berliiniin sijoittuva Steven Spielbergin ohjaama ja Tom Hanksin tähdittämä jännityselokuva vuodelta 2015.
Onko sinulla minulle hyviä lisävinkkejä? Laita tulemaan! riina.malhotra@gmail.com
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- 43 havaintoa Berliinistä - 27.10.2022
- Oodi Berliinin puille - 13.07.2022
- Hajahuomioita saksalaisesta mediasta - 13.06.2022
- Dönerkioskit, trendikuppilat ja hummustaivaat kukoistavat Berliinissä maailman kriiseistä huolimatta - 03.05.2022
- Amerika liebt Berlin - 09.02.2022
- Berliini on litteä kuin pannukakku ja siksi siitä voisi tulla maailmanluokan pyöräilykaupunki - 13.01.2022
- Tauti on kamala mutta vielä kamalampaa on meihin pesiytynyt pelko - 13.12.2021
- 80-luku soitti ja halusi lankapuhelimensa takaisin - Saksan digitalisaation jälkeenjääneisyys yllättää ja naurattaa - 15.10.2021