Amerika liebt Berlin
Riina Malhotra
Ehkä hieman yllättäen lastemme koulusta on muodostunut Berliinin-arkemme tärkeä tukipilari ja sosiaalisen elämän kulmakivi.
Lapsemme käyvät kansainvälistä koulua, jossa on eri puolilta maailmaa Berliiniin muuttaneita perheitä mutta myös saksalaisia, jotka ovat halunneet lapsensa englanninkieliseen kouluun. Puhun perheistä, sillä koulu on leimallisesti perheiden muodostama yhteisö.
Koulu sitouttaa perheet heti alussa mukaan aktiviteetteihin – ja niitähän riittää. Voisin käyttää kaiken aikani vanhemmille järjestetyissä riennoissa. On kävelyklubia, juoksuklubia, on koiranulkoilutusklubi isoille ja pienille koirille, englannin ja saksan keskusteluryhmiä aloittelijoille ja edistyneille. Vanhempainyhdistysten kokoukset ovat usein brunssitilaisuuksia tai puistopiknikkejä. Viestintä erilaisissa Whatsapp-ryhmissä on vilkasta.
Opintojeni takia en aivan kaikkiin aktiviteetteihin ehdi osallistua, mutta saksan keskusteluryhmästä on tullut minulle viikon kohokohta. Varsinkin nyt kun yliopisto on siirtänyt viimeisetkin läsnäluennot verkkoon, kaikki mahdollisuudet saksan puhumiseen on käytettävä.
Kokoonnumme kahvilan salonkihuoneessa ja puhumme paljon Berliinistä, näkemisen arvoisista leikkipuistoista, museoista, gallerioista, ruokakaupoista ja aika paljon myös koronasta. Vetäjä Claudia auttaa löytämään kadonneita sanoja.
Ryhmä on mainio läpileikkaus koulun vanhemmista. Amerikkalaisia on useita. Moni on tullut tullut tänne puolison työkomennuksen perässä. Osa on tullut Berliiniin vain koska tämä on Berliini. Newyorkilainen perheenäiti muutti tänne, kun Yhdysvaltain kahtiajakautunut poliittinen ilmapiiri alkoi ahdistaa.
Berliini on metropoli ja täällä on helppo elää vaikka ei osaisikaan täydellistä saksaa. Erityisesti amerikkalaisille Berliini on läheinen – ehkäpä historiallisistakin syistä.
Amerikkalaisten ja berliiniläisten lämmin suhde on noussut esiin myös yliopistokurssilla “Das geteilte Berlin”, jossa käsitellään jaetun Berliinin historiaa. Luennoitsijamme Ulrich Krellnerin mukaan erityinen suhde juontaa juurensa vuosiin 1948–49, jolloin länsiliittoutuneet toteuttivat ennennäkemättömän ilmasiltaoperaation saarretun Länsi-Berliinin huoltamiseksi. Perunalastuja ja rusinoita lentokoneista pudottaneet amerikkalaiset olivat länsiberliiniläisille pelastajia.
Länsi-Berliinissä Amerikka-sympatiat näkyivät mm. Vietnamin sodan aikana. Kun muissa eurooppalaisissa kaupungeissa amerikkalaisten toimia vastustettiin laajoissa mielenosoituksissa, Berliinissä protestit jäivät pienemmiksi. Tavalliset berliiniläiset eivät lähteneet massoittain mukaan opiskelijaliikkeen mielenosoituksiin. Amerikkalaiset koettiin pelastajina eikä pelastajien toimia haluttu arvostella.
Edelleen Berliinillä on oma erityislaatuinen asema amerikkalaisten sydämissä. Prenzlauer Bergin vilinässä erottuu tuon tuostakin leveä amerikanenglanti. Amerikkalaisnuoria asuu täällä paljon, vaikka korona onkin hillinnyt nuorten liikkumista maasta toiseen. Satunnaisissa kohtaamisissa käy ilmi, että amerikkalaiselle liike-elämän edustajille Berliini on lähestyttävämpi kuin vaikkapa Hampuri, München tai Frankfurt.
Kun haen lapsia koulusta iltapäivisin puoli neljän aikaan, portilla odottelee äitejä, isiä, siskoja, veljiä, isovanhempia, autokuskeja. Useimmat lapsista viedään ja haetaan koulusta. Koulun edustalla pääsee vaihtamaan kuulumiset niin saksaksi, englanniksi kuin espanjaksikin. Hymyt ovat leveät, ihmisiä tervehditään nimellä. Have a nice day, Mr. Kapell!
Koulumme on avannut ikkunan täällä asuvien expatien ja erityisesti amerikkalaisten arkeen. Olen iloinen siitä, että koulu on tehnyt meille eläväksi yhden palan Berliinin historiaa!
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- 43 havaintoa Berliinistä - 27.10.2022
- Oodi Berliinin puille - 13.07.2022
- Hajahuomioita saksalaisesta mediasta - 13.06.2022
- Dönerkioskit, trendikuppilat ja hummustaivaat kukoistavat Berliinissä maailman kriiseistä huolimatta - 03.05.2022
- Kirjoja, tv-sarjoja ja elokuvia Berliini-nälkään - 21.03.2022
- Berliini on litteä kuin pannukakku ja siksi siitä voisi tulla maailmanluokan pyöräilykaupunki - 13.01.2022
- Tauti on kamala mutta vielä kamalampaa on meihin pesiytynyt pelko - 13.12.2021
- 80-luku soitti ja halusi lankapuhelimensa takaisin - Saksan digitalisaation jälkeenjääneisyys yllättää ja naurattaa - 15.10.2021