Georgialaisille Ukrainan sota on kohtalon kysymys, sanoo maan yleisradion ulkopolitiikkaan erikoistunut toimittaja – ”Pelko siitä, että me olemme seuraavana, on yhä todellisempi”
Jecaterina Mantsinen
Ukrainan sota järkyttää koko Eurooppaa, mutta toisille pelko on henkilökohtaisempi kuin toisille. Constructive Institutessa vieraileva Georgian yleisradion (GPB) ulkopolitiikkaan erikoistunut toimittaja Katie Tutberidze kertoo, että Georgia pidättää henkeään.
– Ukrainan miehityksen myötä pelko siitä, että me olemme seuraavana, on yhä todellisempi, hän sanoo.
– Georgian asema, meidän kohtalomme, meidän elämämme riippuu Ukrainan tilanteesta.
Georgiassa käytiin vuonna 2008 viisipäiväinen sota, jonka seurauksena Venäjä kiristi otettaan Abhasiasta ja Etelä-Ossetiasta. Sodan jälkeen Venäjä tunnusti maakunnat itsenäisiksi ja jatkoi sotilaallista läsnäoloa alueilla muun muassa asettamalla sotilastukikohtansa niille. Georgian mukaan Venäjä miehittää tällä hetkellä 20 prosenttia sen pinta-alasta.
Tutberidze uutisoi miehitetyistä alueista ja on vieraillut rajoilla useita kertoja. Alueille georgialaisilla, varsinkaan journalisteilla ei hänen mukaansa ole asiaa.
Tutberidzen mukaan alueilla elävien ihmisten tilanne on sietämätön. Alueet on rajattu aidoilla, eikä toiselle puolelle pääse kulkemaan.
– Haastattelin erästä miestä, joka itki, koska hautausmaa, jonne hänen poikansa on haudattu, on toisella puolella, eikä hän pääse sinne.
Tutberidzen mukaan Venäjä levittää disinformaatiota, jonka tarkoituksena on luoda vihaa georgialaisten ja miehitetyillä alueilla asuvien ihmisten välillä.
– Muistan yhden haastattelun kaksi vuotta sitten. Hän (haastateltava) sanoi, että heille kerrottiin, että heitä vihataan Georgiassa.
Tutberidze muistaa, kuinka Georgian sodan aikaan vuonna 2008 Euroopassa mietittiin, mitä seuraavaksi tapahtuu.
– Georgian hallitus ja valtionjohtajat Baltian maissa kysyivät, kuka on seuraavaksi. Ehkä Ukraina, ehkä Baltian maat?
– Kuuden vuoden päästä todistimme sitä, kun epäilykset kävivät toteen Krimillä.
Tutberidzen mukaan georgialaiset pelkäävät nyt, miten Ukrainan tilanne heijastuu Georgiaan. Toisaalta osa asiantuntijoista sanoo hänen mukaansa, ettei Venäjällä ole syytä laajentaa sotilaallisia toimiaan Georgiassa, vaan se tyytyy vahvistamaan Venäjä-mielisiä ja länsivastaisia puolueita maassa.
– Mutta he sanoivat samaa Ukrainasta.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- ”Rakentavat ehdotukset” Ukrainan sodan uutisointiin tuntuvat todellisuuden hämärtämiseltä ja paljastivat naiiviuden suhteessa Venäjään - 05.04.2022
- Pelkään, että järkevin ja hyödyllisin mediakritiikki jää antamatta - 01.02.2022
- Välittääkö media parhaan mahdollisen totuuden rikollisuudesta? - 03.01.2022
- Tanskalaisten lippusuhde - 01.12.2021
- Rikoksiin liittyviä vääriä käsityksiä on mahdollista korjata - 02.11.2021
- Tiedämmekö me, mitä me teemme? - 24.09.2021