Viisi kirjaa joilla pääset Oxfordin tunnelmaan
Ville Seuri
Sinä, joka luet tätä, olet varmaan joko lähdössä opiskelemaan Oxfordiin tai joskus ollut siellä. Joka tapauksessa, jos haluat valmistautua Oxfordin-vuoteesi tai fiilistellä siellä viettämääsi aikaa, tässä on viisi kirjaa, joista voi olla iloa ja jopa hyötyä. Kaikki suositukset eivät ole omiani, vaan pyysin apua aiemmilta Oxfordin-kävijöiltä.
Bill Bryson: Notes from a Small Island. 1995
Suomessa Bryson tunnetaan kirjastaan Kaiken lyhyt historia, mutta Isossa-Britanniassa tämä on hänen tunnetuin teoksensa. Rakastavan ironian sävyttämä matkakirja valittiin vuonna 2003 BBC:n äänestyksessä parhaaksi Britanniaa kuvaavaksi kirjaksi. Brysonin yhteydessä voi mainita myös Paul Theroux’n matkakirjan Kingdom by the Sea, joka on Brysonin kirjaa synkempi ja ahdistuneempi. Se on kirjoitettu 1982, Falklandin sodan aikaan, ja kuvaa Britanniaa, jota ei enää ole.
Kate Fox: Watching the English. 2004.
Antropologi Foxin yksityiskohtainen ja hauskasti kirjoitettu populaaritieteellinen teos englantilaisuuden olemuksesta. Opettaa paljon esimerkiksi englantilaisesta kohteliaisuudesta, mutta toisaalta sortuu aika usein pitämään monia muillekin kulttuureille tyypillisiä piirteitä englantilaisina, jos ne vain poikkeavat ranskalaisista ja yhdysvaltalaisista tavoista. Ei kannata yrittää lukea kannesta kanteen.
Evelyn Waugh: Brideshead Revisited. 1945.
Tätä suositteli kaksi entistä stipendiaattia – itse olen nähnyt vain tv-sarjan. Oxford-kirjallisuuden klassikko, jonka päähenkilöt tapaavat olleessaan opiskelemassa yliopistossa.
Colin Dexter: Morse-kirjat
Toinen klassinen Oxford-sarja, jota Anne Achté käsitteli blogissa pari vuotta sitten. Innoittanut kolme tv-sarjaa, joista alkuperäinen Morse on ainakin minulle aivan liian pitkäveteinen, ja toinen uusista, Lewis, herkuttelee sekin liian vähän kaupungin näkymillä. (Lisäksi murhaajan arvaa aivan liian helposti: syyllinen on yleensä se nainen, jonka kanssa Lewis flirttailee.)
Philip Pullman: His Dark Materials -trilogia (1995-2000)
Klassikkoasemaa tavoitteleva fantasiasarja, jonka päähenkilö Lyra elää meidän maailmamme Oxfordia muistuttavassa Oxfordissa. Tätä suositteli entinen stipendiaatti Annikka, ja tämä on nyt meidänkin iltasatulistallamme.
J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis, Lewis Carroll ja muut
Lisäksi ovat tietysti oxfordilaiset kirjailijat, jotka eivät kirjoittaneet Oxfordista, mutta joita on vaikea tässä yhteydessä unohtaa. J.R.R. Tolkien opetti Pembroken ja Mertonin collegeissa. Kirjoittaessaan Hobittia hän harhaili usein Ashmoleanin museon käytävillä tutkimassa anglosaksisia muinaislöytöjä. Jonkin aikaa Tolkienin ystäviin kuului myös C.S. Lewis, joka opetti Magdalenissa. Lewis Carroll puolestaan työskenteli Christ Churchin collegessa.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Vuosi jona Britannia muuttui – ja pysyi samana - 20.06.2016
- Tunteiden vallankumous - 02.06.2016
- Brittiläinen todellisuus ja myytti suomalaisesta sotahulluudesta - 21.04.2016
- Mitä en olisi tajunnut Brexit-keskustelusta ellen olisi asunut Britanniassa, ja mitä britit itse eivät lainkaan tajua - 18.04.2016
- Lontoolaiset kiittävät bussikuskia — ovatko he siis maalaisia? - 26.02.2016
- Tervetuloa Britannian kalleimpaan kaupunkiin - 14.01.2016
- Mitä nuoren journalistin pitää oppia? - 07.12.2015
- Euroopan kriisit voivat tehdä hyvää hapattuneelle EU-journalismille - 05.11.2015
- Suomalaiset mediatutkijat ovat etääntyneet liian kauas työelämästä - 01.10.2015