Monthly Archives: toukokuu 2012

Viime viikkojen Kiina-uutiset ovat olleet taas yhtä horroria. Formaldehydiä kaaleissa, kuolleiden vauvojen lihaa potenssilääkkeissä, tapaus Sokea Lakimies Chen, sotaisaa uhittelua Filippiineillä, lisää itsensä tuleen sytyttäviä tiibetiläisiä, sensuuripelleilyä verkossa, ilmanlaatu tasolla johon eivät riitä mitkään mittarit. Ja sieltähän se lennähtää, sosmediasta, tiivis analyysi Kiinasta: vittu mikä maa. No niinpä.

Mallimaan pimeä puoli

Lauantaina Hyvinkäällä tapahtunut väkivaltainen isku, jossa menehtyi kaksi ja loukkaantui seitsemän henkeä, nousi välittömästi verkossa otsikoihin sekä sunnuntaina etusivuille myös Englannissa. Sinänsä se ei ole ihme: tässä maassa kaikki rikokset uutisoidaan brutaaleita yksityiskohtia myöten. Myös syytettyjen nimet julkaistaan niin kuin uhrienkin, jopa itsemurhissa. Jos tapahtumiin liittyy väkivaltaa, rikos on vielä varmempi uutishitti.

Kun muutin Berliiniin vaikutti siltä, että kaikki pyöräilevät tässä kaupungissa. Lähes joka kadulla on oma pyöräkaistansa, joko autotien osana tai sitten jalkakäytävän vieressä. S-Bahn-asemien ympärillä on aina satoja pyöriä parkissa. Myös S-Bahn-juniin pyörät mahtuvat sujuvasti, mikä minun silmissäni näyttää edelleen hieman oudolta, mutta paikalliset eivät mulkoile ollenkaan paheksuvasti, vaikka joku tunkee pyöränsä ruuhkavaunuun. Pyörä on …

Ihmiskunta uhattuna

Facebookissa törmäsin melko huolestuttavaan tietoon: tuho uhkaa ihmiskuntaa. Ihan täysijärkisenä pitämäni kaveri jakoi verkkolehti Verkkomedian juttua, jossa toimittaja Janus Putkonen kirjoitti: ”Järkyttävä tosiasia näyttää olevan, että pohjoisen pallonpuoliskon elämä on vaarassa tuhoutua minä hetkenä tahansa. Ydinvoima-alan asiantuntijat antavat pelottavan yksimielisiä varoituksia siitä, että koko ihmiskunnan tulevaisuus on vaakalaudalla ja vakavimpana uhkana ovat Fukushimassa tuhoutuneet ydinlaitokset …

Vierailimme syksyllä Thomson Reutersin uutiskeskuksessa Lontoossa. Uutispalvelu pyörii kellon ympäri kolmen vuorotahtiin toimivan keskuksen voimin. Kuvapalvelun vuorossa ollut esimies kertoi, että eniten työtä kuluu nykyisin maailmalta saatavien kuvien ja videoiden tarkistamiseen ja editointiin. Tavaraa toimitetaan heille ilmaiseksi jatkuvasti enemmän kuin tarvitaan – pyytämättä. Se on usein myös laadultaan periaatteessa kohtuullista, kun kuluttajakäytössä olevien laitteiden tekniikka …