Kun Kekkonen Kennedyn kanssa lounasti ja muita hyödyllisiä linkkejä toimittajille
Päivi Ala-Risku
Me ollaan opiskeltu täällä paljon tiedonhankintaa. Joka kurssilla painotetaan, että reporting on tärkein toimittajan työvaihe, ei suinkaan kirjoittaminen. Tokihan reporting on Suomessakin työn ydin, mutta silti sille ei ole samanlaista sanaa Suomessa. Suomessa puhutaan ehkä enemmän sitten haastattelemisesta tai tiedonhankinnasta ylipäänsä.
Julkisuuslaki on täällä hyvin erilainen kuin Suomessa. Siinä missä verotiedot ovat Suomessa julkisia, täällä ne eivät ole. Mutta melkein kaikki muu viranomaisiin liittyvä sitten onkin. Kuka tahansa voi tehdä FOIA-tietopyynnön mistä tahansa viranomaispaperista tai vaikkapa sähköpostista. Tosin esimerkiksi kansalliseen turvallisuuteen liittyvät asiapaperit on rajattu FOIA-lakien ulkopuolelle.
Erilaisia kaikille avoimia tietokantoja ja arkistoja on internetissä valtavasti. Tässä niistä pari hyödyllistä ja pari kuriositeettia:
National Archives
USA:n kansallisarkiston nettihausta löytyy kaikenlaista liittovaltion, kongressin ja oikeusistuimien historiallista materiaalia, lähinnä 20:n tai 30:n vuoden takaa tai sitä aiemmin, mutta jotain myös lähempää.
Alkuun pääsee simppelisti, kirjoittamalla hakusanan etusivun yläkulman hakukenttään. Vaikkapa “Urho Kekkonen”-haulla löytää esimerkiksi litteroidun keskustelun Urho Kekkosen ja presidentti Gerald Fordin välillä Valkoisessa talossa tiistaina 3. elokuuta vuonna 1976, kello 10:57 – 12:03. Alku-small talkina Kekkonen kertoo muun muassa, että eräs hänen sukulaisensa on asunut Yhdysvalloissa yli 50 vuotta, eikä puhu vieläkään englantia.
Kekkos-haulla löytyy myös vaikkapa kuvia Kekkosen ja Kennedyn luncheonista eli lounaasta vuodelta 1961.
Martti Ahtisaarestakin löytyy mainintoja, tosin osa sanomisista on luokiteltu salaisiksi. Näin jännittäväisti sanailivat Bill Clinton ja Tony Blair keskenään puhelimessa vuonna 1999:
Prime Minister Blair: I just talked to Ahtisaari.
The President: What did he say?
Prime Minister Blair: [POISTETTU]
The President: I’m not against that.
Prime Minister Blair: I said I wanted to think about that and talk to you. If we ask him he would do that tonight.
Keskustelu liittyy Kosovon ja entisen Jugoslavian tilanteeseen.
OpenCorporates
Jättimäinen yritystietokanta, joka on omien sanojensa mukaan maailman suurin ilmainen yritystietokanta. Sisältää tietoja 167 miljoonasta yhtiöstä, myös suomalaisista, jopa suomalaisista asunto-osakeyhtiöistä alkaen.
FAOSTAT Crops
http://www.fao.org/faostat/en/?#data/QC
Täällä on maailman perunat, tomaatit ja artisokat järjestyksessä. Mikä maa tuottaa eniten tomaatteja? Entä mikä oli tilanne 1960-luvullla? Kaikki löytyy täältä.
Tämä ei ole yhdysvaltalainen tietokanta vaan YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n.
1960-luvulla tomaatteja tuotti eniten Yhdysvallat, nyt Kiina on ajanut moninkertaisesti ohi.
Find an inmate
https://www.bop.gov/inmateloc/
Yhdysvalloissa on paikoin hämmästyttävän avoimia tietokantoja. Esimerkiksi rikoksia tehneillä ei ole yksityisyyden häivääkään. Julkisista tietokannoista saattaa löytyä jopa ihmisen kotiosoite jo siinä vaiheessa, kun ihmistä vasta epäillään rikoksesta. Myös tiedotusvälineet kertovat suruttu epäillyn nimen, mikä käytäntö tuntuu suomalaisesta aivan järkyttävältä – ihmisenhän tulisi olla syytön kunnes toisin todetaan. Päivittelin tätä opettajalleni, joka rintaansa röyhistäen muistutti, että kyllähän toimittajat aina mainitsevat, että kyseessä on syytetty, ei tuomittu. Mutta tokihan jo pelkkä maininta syytteestä stigmatisoi ihmisen ja saattaa järkyttää koko loppuelämän, kuten kävi eräälle päiväkodissa New Yorkissa työskennelleelle tanskalaiselle, josta työkaveri teki valheellisen ilmiannon lapsiin kohdistuneesta hyväksikäytöstä.
Find an inmate -tietokanta taas kertoo, missä vankilassa kukakin vanki on. Haluatko tietää vaikkapa missä Unabomberia eli Theodore Kaczynskia pidetään? Ei muuta kuin vangin nimi hakukenttään, ja liittovaltion vankiloiden hakupalvelu kertoo paitsi sen, että Unabomber on Florence ADMAX USP -nimisessä vankilassa myös sen, mihin osoitteeseen hänelle voi lähettää postia ja kuinka pitkä hänen tuomionsa on.
Parkkisakkohaku
https://nycserv.nyc.gov/NYCServWeb/NYCSERVMain
Onko newyorkilaisella tuttavallasi parkkisakkoja? Kyttää se tästä tietokannasta, josta voit hakea rikkeitä rekisterinumeron perusteella.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Valmistujaisista, totuudesta ja vaikeista valinnoista - 05.06.2019
- Täydellinen opas tippaamiseen New Yorkissa - 27.05.2019
- Yövahti vauvalle ja muut newyorkilaiset lastenhoitoniksit - 02.04.2019
- Amerikkalainen kiire on kammottavaa ja kadehdittavaa - 17.12.2018
- Peppusilikoneja ja koodausta - Viikko huippuyliopistossa - 18.10.2018
- Mitä on datajournalismi? - 06.08.2018
- Kerro elämäsi merkityksellisimmästä ihmisestä? Eli näin haetaan yliopistoon - 30.05.2018