Joulukuu: valoa, valintaa ja itsenäisyyttä
Tanja Bodyanskaya
Unpopular opinion: marraskuu-joulukuu on vuoden parasta aikaa! Ja kokeilkaapa todistaa minun olevan väärässä! Kyllä, nyt on talvi. Ja kyllä, nyt on pimeää. Mutta valoa ja lämpöä on kuitenkin saatavilla! Loppuvuosi täällä Saksassa on todella tapahtumarikas ja aktiivinen.
Keskiviikkona 4. joulukuuta minulla oli kunnia ja ilo olla Suomen suurlähettilään kutsuvieraana itsenäisyyspäivän juhlassa Pohjoismaiden suurlähetystöjen tilassa. Tämä oli todella lämminhenkinen juhla, jossa tutustuin moniin mukaviin ja kiinnostaviin ihmisiin. Juhlan keskellä esitettiin myös kaunis balettiesitys. Täytyy sanoa, että Suomen suurlähetystön tapahtumien kulttuuriohjelma on poikkeuksellisen laadukasta, ja on hienoa, että tapahtumissa on mukana usein hurmaavaa taidetta!
Tuntuu uskomattomalta, mutta joulukuussa esiteltiin jo tutkimusprojektiemme puolivälin tuloksia! Olen työskennellyt aika paljon konseptini kanssa, ja oli antoisaa päästä esittelemään näkökulmiani muille tutkijoille. Tutkimukseni yksi tärkeimmistä aiheista on Suomen uutisyleisö Euroopan demograafisten muutosten kontekstissa. Olen pohtimassa erilaisia skenaarioita ja ratkaisemassa konkreettisia haasteita. Mietin myös, miten muun muassa disinformaatiota voi hallita tehokkaasti resurssien kannalta.
Kävin myös Suomen suurlähetystössä tapaamassa edustuston henkilöitä, jotka työskentelevät maakuvan edistämisen parissa. Kerroin projektistani, ja meillä oli todella kiinnostava ja hauska keskustelu!
Tämän kaiken ohella olen ehtinyt myös pitämään luennon Suomen kulttuurista, joka on, ilman muuta, yksi lempiaiheistani!
Silloin, kun itse keskityn täysillä tutkimukseeni, tyttäreni käy päiväkodissa, jossa kaikki sujuu erinomaisesti. Berliiniläinen varhaiskasvatuksen tyyli on ollut minulle positiivinen yllätys. Tämän systeemin keskiössä on lapsen näkökulma ja valinnanvapaus. Lapsi saa valita myös, mitä hän syö, miten pukeutuu ja mitä hän ottaa mukaan leikkiin.
Sitä edeltävä tutustumisjakso oli varsin pitkä, noin kuukauden. Silloin lapsi käy päiväkodissa vain pari tuntia päivässä ja vanhemman pitää olla jossain läheisyydessä. Tällä tavalla luodaan lapselle turvallista oloa ja lapsi oppii luottamaan hoitajiin.
Berliiniläisessä päiväkodissa näkyy tasa-arvo myös henkilökunnassa. Ehkä hieman yllättäenkin, päiväkodissa työskentelee saman verran naisia ja miehiä.
Tyttäreni juoksee aamuisin päiväkotiin innostuneena! Olen kiitollinen siitä, koska kun lapsen hoito sujuu, on helpompaa keskittyä työhön ja tuoda hyvät ”eväät” eli tutkimustulokset kotiin, Suomeen!
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Marraskuu Berliinissä: Suomi mainittu! - 26.11.2024
- Ensimmäinen kuukausi Berliinissä ja mitä on luvassa - 29.10.2024