Toimittajaopiskelijat elävät demokratian ratkaisun hetkiä
Laura Kukkonen
Kevätlukukausi Columbian yliopistossa on käynnistynyt vauhdilla. Suurin osa viime syksynä aloittaneista opiskelijoista painaa pitkää päivää maisteriprojektinsa parissa, koska valmistuminen häämöttää toukokuussa. Me dataopiskelijat olemme alkaneet keskittyä syventämään taitoja, joista syksyllä saimme maistiaisia. Dataohjelma kestää kokonaisen vuoden, ja maisteriprojektiin voi keskittyä kesäkuukausina.
Journalismiin liittyvissä keskusteluissa painottuvat juuri nyt kaksi teemaa: erityisen vilkas vaalivuosi ja media-alan työllisyystilanne.
Vuosi 2024 on historiallisen suuri vaalivuosi. Miltei puolet maailman väestöstä astelee uurnille tänä vuonna. Al-Jazeera kysyy, onko tämä vuosi kaikkien aikojen suurin koetus demokratialle, Time-lehden mukaan tulossa on “demokratian kohtalon vuosi”.
Suomalaisetkin osallistuvat suureen vaalivuoteen jopa kaksissa vaaleissa tänä vuonna: presidentinvaaleissa ja eurovaaleissa. Itse pääsen äänestämään ennakkoon Suomen pääkonsulaatissa New Yorkissa. Tätä blogia kirjoitan Suomen presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen ratkaisupäivänä.
Iso huomio maailmalla ja etenkin täällä New Yorkissa kohdistuu tietenkin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin, jotka ratkaistaan marraskuussa. Vaikka moni toivoisi tilanteen olevan toinen, olisi valtava yllätys, jos kisaa ei käytäisi Joe Bidenin ja Donald Trumpin välillä. Vaikka asetelma on tuttu, tulee vaaleista varmasti kaikille seuraajille vähintäänkin mielenkiintoiset.
Journalismilla on tärkeä tehtävä demokratian edistäjänä. Vaikka suuri vaalivuosi on alkamassa, ainakin Yhdysvalloissa on käynyt selväksi, että se ei tarkoita journalistien työmahdollisuuksille kovinkaan valoisia aikoja.
Reuters-instituutin mukaan journalisteja irtisanottiin ennätystahtiin viime vuonna. Uutissivusto Axios on sanallistanut ilmiön “valtamedian verilöylyksi”. Tänä vuonna isoista irtisanomisista ovat ilmoittaneet esimerkiksi Los Angeles Times, Business Insider ja Sports Illustrated. Media-alalla on keskusteltu myös esimerkiksi musiikkimedia Pitchforkin lopettamisesta ja sulauttamisesta GQ-aikakauslehteen. Työntekijät ovat alkaneet myös osoittaa mieltään päätöksiä ja irtisanomisia vastaan. Monissa mediataloissa Yhdysvalloissa on nähty lakkoja ja ulosmarsseja.
Tällaisina hetkinä on varsin mielenkiintoista kuunnella vasta alalle pyrkivien toimittajaopiskelijoiden mietteitä. Kisa on kovaa niin sanottuina tavallisinakin aikoina, ja paineet saada ensimmäinen työpaikka tai työharjoittelu ovat kovia. Yhdysvalloissa kilpailu jalansijasta on kenties verisempää kuin Suomessa, koska osaajia pulppuaa alalle niin paljon ja parhaat paikat New Yorkissa täyttyvät nopeasti. Täällä osa on valmiita muuttamaan muualle maahan tekemään töitä paikallisissa medioissa, jotka ovat verraten isoja Suomen markkinaan verrattuna. Luonnollisesti tällaiset valinnat eivät ole kaikille mahdollisia tai houkuttelevia.
Tavallisen kouluarjen ja maisteriprojektien ohella moni pitää tärkeimpänä tehtävänään valmistautua journalismikoulun keväällä järjestämään työnhakuseminaariin. Myös osa professoreista on sitä mieltä, että työnhaku on yhden vuoden mittaisen maisteritutkinnon tärkein osuus. Ainakin voi ajatella niin, että suurena vaalivuonna journalismin parista työpaikan saavilla ei luultavasti ole vaikeuksia nähdä työnsä merkitystä.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Pari pointtia tulevaisuuden stipendiaateille - 03.09.2024
- Metsäretki Vermontissa ja kahvitteluja New York Timesin toimituksessa - 05.08.2024
- Elokuvallisia hetkiä, säästövinkkejä ja metrotarinoita maailman parhaassa kaupungissa - 19.06.2024
- Koulupäivistä tuli kansainvälinen uutinen - 10.05.2024
- Alkukevään viikonloppu Baltimoressa - 25.03.2024
- Maailmanpolitiikka astuu kampukselle - 13.12.2023
- Visioita tulevaisuudesta: ChatGPT ja journalismin evoluutio - 15.11.2023
- Tulvapäivä journalismikoulussa - 12.10.2023
- Broadway on pitkä katu - 13.09.2023