BBC – tasapuolisuudesta pakkomielle
Kimmo Lunden
Olen nyt katsonut brittitelevisiota yli puoli vuotta, selannut kaikkia kanavia, jotka vuotuisella 139,50 punnan väri-tv-luvallani näkyvät. Näkökulmaa kotisohvalta on siis jo riittämiin blogin mittaiseen tv-kritiikkiin. Keskityn tässä yleisradioyhtiö BBC:n omaksuman tasapuolisuusajattelun ruotimiseen. Tapaamani Britannian yleisradioyhtiön toimittajat – nykyiset ja entiset - toistavat puheissaan, kuinka tärkeää heille ja BBC:lle on henkilöiden, asioiden, poliitikkojen ja kaiken mahdollisen käsittely ohjelmissa tasapuolisesti ja puolueettomasti. Impartiality on jalustalle nostettu kaiken kattava ohjeistus.
Tasapuolinen asioiden tarkastelu on toki hyvä ja perusteltu periaate mielipiteistä elävässä mediassa. Sen toteutumista, kuten kaikkea muutakin ohjelmatarjontaa sekä BBC:llä että kaupallisilla kanavilla, valvoo Ofcom. Se on vuonna 2003 kolmesta televalvontaa harjoittavasta elimestä yhdistämällä perustettu valtion regulaattori ja katsojien valitusten käsittelijä.
BBC ei ole ainut valtion omistama tv-kanava Isossa-Britanniassa. ITV kanavineen ja Channel 4 ovat mainosrahoitteisia valtion tv-yhtiöitä.
Suomalaiskatsojasta alkaa kuitenkin näyttää siltä, että tasapuolisuudesta on syntynyt brittitelevisiolle pakkomielle, joka vääristää koko ohjelmatarjontaa.
Kuka muuten viitsisi katsoa viikonpäivästä riippumatta joka ilta ruoka- ja kokkiohjelmia ja heti perään laihdutusta ja ylilihavuutta käsitteleviä dieettiproggiksia?
Kanavapujottelukaan ei auta asiaa. Jamie Oliver, Gordon Ramsey ja Nigella kokkikollegoineen häärivät keittiöissään jokaisella kanavalla. Ja amatöörit tämän päälle. Come dine with me, Celebrity dining, The f (=food) word, MasterChef, Working lunch, Taste the nation, Planet Cook, Ramsey’s kitchen nightmares, Cooking in the… Suosittuja ohjelmia. Olen nähnyt useimmat näistä ja monia muita jo lopetettuja kokkiohjelmia.
Ja sitten perään Supersize v Superskinny, Freaky eaters, Half ton son/daughter ja muita syömisongelmilla mässäileviä dieettiohjelmia.
Ensin herkkuruokaa ja perään pelottelua syömishäiriöillä. Ruokakinko tuli näin käsitellyksi tasapuolisesti?
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Kilpajuoksu Britannian huippuyliopistoihin alkaa jo lastentarhassa - 18.05.2009
- Brittimedialle talven tulo on uutinen ja yllätys - 10.02.2009
- Oxford on myös soutamista - 18.12.2008
- Stipendiblogi Oxfordista - 05.11.2008