Monthly Archives: toukokuu 2016

Olen pannut merkille eron suomalaisessa ja kalifornialaisessa suhtautumisessa uusiin mediatuotteisiin ja sosiaaliseen mediaan. Suomessa kysytään: ”Pitääkö siellä olla?” Tai: ”Pitäisikö tästä tietää?” Kaliforniassa kysytään: ”Mitä hyötyä minulle on siitä, että olen siellä?” Tai: ”Miksi minun pitäisi tietää tästä?” (Jos hyöty ei ole selkeä, ”siellä” ei ole syytä olla tai ”tämän” voi unohtaa.)

”That’s the point of trolling, that you can never tell for sure, if it is an actual person or not, if you don’t know him or her personally”, says a Finnish investigative journalist Jessikka Aro. In a videoblog by Anne Moilanen (Oxford HotCat), Jessikka Aro describes Russian information propaganda, such as trolling. Filmed in London, May …

Tutkivan valokeilassa

Perjantai-ilta Columbian journalismikoululla. Luentosali on ääriään myöten täynnä, ihmisiä tungeksii ovella etsien edes seisomapaikkaa tai murusia järjestäjien lupaamasta pizzasta. Kaikki menneet aikaa sitten, joten koulu päättää avata rinnakkaisen, Joseph Pulitzerin maineikkaan New York World –sanomalehden nimeä kantavan salin.

Äitienpäivänä äiti saa toivoa, miten päivää vietetään. Minä toivoin pääseväni puolalaiselle keskitysleirille. Lähin löytyi Poznanin esikaupungista, kolmen tunnin ajomatkan päässä Berliinistä. Poznanissa kuulin myös kaupunkia hiljattain kuohuttaneesta uutisesta: paikallisessa juutalaisessa seurakunnassa työskenteli monta vuotta valerabbi. Mies ei ollutkaan israelilaissyntyinen teologi vaan katolinen puolalainen kokki. Tarina on täysin uskomaton.

Tapaus Mao

Haluaisin jakaa tämän hetken kertoakseni uudesta ihastuksestani. Kyllä, kyseessä on mies. Ja ei, vaikka otsikko sinne suuntaan viittaakin, hän ei ole Kiinan kansantasavallan perustaja ja sen pitkäaikainen johtaja Mao Zedong. Olen nimittäin hullaantunut shanghailaiseen ylikomisarioon, joka taistelee rikollisuutta ja korruptiota vastaan. Eikä siinä kaikki: hän on myös runoilija ja kirjallisuuskriitikko.