Monthly Archives: huhtikuu 2013

Rautahuoneen mies

Jonkin matkaa kotoani Banbury Roadin varrella Oxfordissa on tiilimuuriin ruuvattu pyöreä sininen muistolaatta. Pyöräilen siitä ohi melkein joka päivä. Tiheän pensasaidan takaa näkyy hiljainen kolmikerroksinen punatiilitalo. Muistolaatan mukaan tässä talossa asui vuosina 1885-1915 muuan James Murray. Nykyisin talo on yksityisomistuksessa, eikä pihaan pääse.

Mitä meistä jää?

Mies näytti niin päättäväiseltä kuin ehkä vain keski-ikäinen, vaalitappion uhkaama saksalaisdemari voi. Saksan sosiaalidemokraattien spd:n liittokansleriehdokas Peer Steinbrück esitteli toissa viikolla puolueensa tunnuslauseen vaalikamppailussa, joka huipentuu ensi syksyn liittopäivävaaleihin. „Das Wir entscheidet“ kääntyy vähän kankeasti suomeksi, mutta pääajatus lienee, että „meidän“ pitää tulla ennen „minua“ ja täten yhteisen edun pitää mennä yksilöiden itsekkäiden pyrkimysten edelle.

Tyhmä, persu ja populisti

Ensi sunnuntaina (21.4.2013) perustetaan Berliinissä virallisesti uusi eurovastainen puolue Vaihtoehto Saksalle. Se ei ole laatuaan ensimmäinen. Se otetaan kuitenkin vakavammin kuin aikaisemmat yritykset. Uuden puolueen taustajoukoissa häärää muun muassa taloustieteen professoreita. Merkittävään vaalivoittoon Saksan euroeroa vaativa puolue tuskin rynnistää. Gallupien mukaan vain kolmannes saksalaisista kaipaa D-markkaa takaisin. Mutta: jos uusi puolue lähtee lentoon, se voi …

Verkosto-Verkosto-Guanxi

Aiemmin kammosin koko sanaa. Verkosto. Verkosto. Verkosto. Kahdeksankirjaiminen tyly termi, joka yhdellä kirjaimella muuttuu verikostoksi. Työhakemuksista tuttu hyhmäinen kymmenen rivin tila, joille minulla ei ikinä ole ollut pätevää täytettä.”Voit tarvittaessa jatkaa kääntöpuolelle”. Hah.

Kahden kodin välissä

Oxfordin vuotta on vielä yksi kokonainen lukukausi jäljellä, mutta mieli on jo vähän lähdön tunnelmissa. Ei ei ei, älä ajattele niin, vielähän on jäljellä melkein kolme kuukautta, paras osa Englannin keväästä ja kesästä, vielä uusi satsi stipendiaatteja ympäri maailmaa ja tutkimustyökin tekemättä. Silti aivot tekevät jo suunnitelmia tavaroiden pakkauksesta, tulevista työkuvioista, neuvojen listaamisesta seuraaville suomalaisvaihdokeille.