Uusi osoitteeni on Manhattan
Heidi Lipsanen
Aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta ja ilma on kosteuden kyllästämä, kun ensimmäistä kertaa talsin ylös 116 kadun metropysäkiltä Columbian yliopiston portteja kohti. Elokuu on lopuillaan ja Ivy League –yliopiston keidasmainen campus vilisee kesätauoiltaan palanneita opiskelijoita ja akateemiseen elämään vasta totuttelevia keltanokkia. Seesteisen yliopistoalueen vasemmalla laidalla sijaitsevan Columbia Graduate School of Journalism –rakennuksen edustaa koristaa Thomas Jeffersonin patsas, jonka taakse kiviseinään on taottu rautakirjaimista sanat ”Founded by Joseph Pulitzer 1912”. Astun trooppiselta tuntuvaa matalapainetta karkuun koulun viileään eteishalliin ja suunnistan kansainvälisille opiskelijoille tarkoitettuun tiedotustilaisuuteen.
Siitä on kulunut nyt jo kuusi viikkoa kun ensimmäisen kerran tapasin värikästaustaiset opiskelijakollegani. Meitä toimittajakoulun haastavaan yhdeksän kuukautta kestävään M.A. -ohjelmaan hakeutuneita on ainakin paristakymmenestä eri maasta. Kiivastahtiset opinnot alkoi rivakasti muutaman päivän kestäneen yliopistoon tutustumisjakson jälkeen. Siitä lähtien olen ollut lähinnä nenä kiinni kirjoissa tai tietokoneen monitorissa, keskustelemassa lounastauoilla kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä uusien opiskelijatovereitteni kanssa ja istumassa lukuisilla luennoilla ammentamassa uutta arvokasta tietoa.
Columbia Graduate School of Journalism -opinahjossa opetetaan kahta maisterinohjelmaa rinnakkain. Master of Science on tarkoitettu toimittajiksi pyrkiville ja siinä keskitytään lähinnä opettelemaan journalismin taitoja kirjoittamisesta televisioraportointiin. Master of Arts on suunnattu kokeneemmille toimittajille, jotka haluavat oppia lisää tietystä erikoisalasta. Suoritan jälkimmäistä tutkintoa ja erikoistun politiikkaan noin viidentoista muun M.A. –opiskelijan kanssa. Toiset erikoistumisalat ovat tiede ja terveys, taide ja kulttuuri sekä talous ja liiketalous.
Politiikan saloihin perehtyvien tärkein kurssi on kaksi kertaa viikossa kokoontuva ”Politics and Government”, jossa olemme tähän mennessä käyneet läpi mm valtion rakentamisteorioita, energiapolitiikkaa, väkivaltaa ja konflikteja sekä hallintomuotoja. Melkein joka viikko meitä käyvät valistamassa kaupungin tasokkaiden lehtien (mm New York Times, New Yorker) tunnetut toimittajat, joiden kirjoituksiin perehdymme ennen tuntia. Kirjoitamme myös juttuja, joita varten keräämme haastatteluja, tutkimme tilastoja ja pengomme arkistoja. Ajankohtaiset uutisaiheet integroidaan osaksi vilkkaita teorian tukemia keskusteluja. Lisäksi olen osallistunut tutkivan journalismin sekä kaikille M.A –opiskelijoille tarkoitetulle toimittamisen metodologisiin ja eettisiin kysymyksiin pureutuvalle Evidence & Inference –kurssille.
Ensimmäiset kaksi viikkoa saimme juosta tutustumassa eri tiedekuntien opetustarjontaan, jotta löytäisimme erikoistumisalaamme tukevan yhden ylimääräisen kurssin. Jakso avasi eteeni huippuyliopiston uskomattoman monipuolisen ja tasokkaan annin, mikä ei tehnyt valinnasta helppoa. Päädyin lopulta kansainvälisen poliittisen talouden kurssille, jota opetetaan tuleville virkamiehille School of International and Public Affairs – opinahjossa. Professorin mukaansatempaava opetustyyli aiheen haasteellisuus vakuuttivat.
Maisteriohjelmamme huipentuu keväällä lopputyöhön, jonka aihe pitää olla selvillä jo muutama viikko opintojen alettua. Kyseessä on kuusi kuukautta panostusta vaativa pitkä journalistinen juttu, minkä vuoksi monet ovat stressanneet löytääkseen sen oikein ja tarpeeksi motivoivan aiheen. Saimme tietää ohjaajamme viime viikolla sekä valita haluammeko käyttää multimediaa osana lopputyötämme. Kurssi on ylipäätään erittäin painottunut kirjoittavaan journalismiin, mutta kaikki me video- ja valokuvausta taitavat voimme hyödyntää taitojamme lopputyötä varten erikoisluvalla.
On ollut mielenkiintoista nähdä kuinka paljon Columbia panostaa työllistymiseemme kurssin jälkeen. Jo nyt ”Careers Service” –ihmiset ovat juosseet luennoillamme kertomassa harjoittelumahdollisuuksista maisteriohjelman jälkeen, pitäneet sessioita CV:n laadinnasta ja hakemusten viilauksesta sekä pommittaneet sähköposteilla ”Careers Talk” –tilaisuuksista, joissa entiset koulun oppilaat kertovat nykyisistä työpaikoistaan.
Koulunkäynnin ohella olen pikkuhiljaa asettunut uuteen kotikaupunkiini, monikulttuuriseen ja yötä myöten sykkivään isoon omenaan. Tuuri oli onneksi puolellani asunnonetsinnässä – kiinnyin yhteen ensimmäisenä päivänä näkemästäni kolmesta asunnosta. Asun aivan Central Parkin virkistävien viheriöiden läheisyydessä, jonne ajoittain vetäydyn suurkaupungin hälinästä lenkkeilemään. Sijoitin myös pyörään, jolla polkaisen kotoa koululle kymmenessä minuutissa ohi Manhattanin Upper West Siden lukuisten etnisten ravintoloiden ja pikkuputiikkien. Metrolla pääsee vaivattomasti liikkumaan pidempiä matkoja esimerkiksi kaupungin sydämeen, vilkkaan eläväiseen downtowniin tai Brooklynin rennoille kujille.
Olen ammentanut suurkaupungin mahtavasta tarjonnasta sen minkä koulunkäynniltä olen ehtinyt. Intian pääministeri Narendra Modi piti pari viikkoa sitten puheen Madison Square Gardensilla, jonne pääsin vilahtamaan ja kokemaan hänen Yhdysvalloissa asuvan kannattajaryhmänsä massaeuforian. Kaduilta bongaa myös yllättäen monenmoisia aktiviteetteja. Viime viikonloppuna katoliset seurakunnat eri puolilta maailmaa paikoista, joista Neitsyt Maria on ilmestynyt, marssivat patsaineen sateisella Upper West Siden Amsterdam Avenuella New Yorkin latino-taustaisten asukkaiden iloksi.
Syksyn saavuttua ilmat ovat huomattavasti viilentyneet ja illat alkaneet lyhentyä. Suuria kuulakkaita kurpitsoja on ilmestynyt kauppojen koreihin eikä varmasti kestä kauaakaan kun Halloween –tunnelma valtaa kaupat ja kadut. Naamiaiset tuovat pian väriä pikkuhiljaa syksystä harmaantuvaan New Yorkiin.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Ohi on… - 15.06.2015
- Saippuakuplia ja poliisiväkivaltaa – Tuoreimmat muistot juuri päättyneestä opiskeluvuodestani - 18.05.2015
- Pyrähdys Washington DC:hen tutustumaan amerikkalaisen demokratian kyseenalaistajiin - 17.03.2015
- Kun metropoli yhtäkkiä hiljenee… - 03.02.2015
- Runsaudenpulan aiheuttamat valinnan vaikeudet ja juuri ja juuri mukiinmenevät tulevaisuuden näkymät - 10.11.2014