Kirjoittajat 2022-2023
Vilma Aholuoto työskentelee syksyllä 2022 Kansainvälisessä lehdistöinstituutissa (IPI) Wienissä, Itävallassa.
Aholuoto on aiemmin tehnyt toimittajan töitä Helsingin Sanomissa muun muassa kaupunki-, lifestyle- ja ulkomaantoimituksissa. Hän valmistui keväällä 2021 Jyväskylän yliopistosta humanististen tieteiden kandidaatiksi pääaineenaan journalistiikka ja tällä hetkellä tekee maisteriopintojaan samaan pääaineeseen. Aholuoto on kiinnostunut erityisesti ulkomaanjournalismista.
Sanni Laine työskentelee syksyllä 2023 Kansainvälisessä lehdistöinstituutissa (IPI) Wienissä, Itävallassa.
Laine on aiemmin työskennellyt tutkimusavustajana uutismedian omistusta selvittäneessä EU-pilottihankkeessa sekä toimittajana muun muassa Keskisuomalaisessa ja Etelä-Suomen Sanomissa.
Laine valmistui kesällä 2021 Tampereen yliopistosta yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi pääaineenaan journalistiikka, ja tekee parhaillaan saman pääaineen maisteriopintoja.
Jussi Latvala opiskelee Oxfordin yliopiston Reuters-instituutissa lukuvuoden 2022–2023.
Latvala työskentelee Yle Uutisten kulttuuritoimituksessa tuottajana. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa YleX:ssä ja uutistoimisto STT:ssä.
Latvala on valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta, jossa hänen pääaineensa oli suomen kieli. Oxfordissa Latvala aikoo keskittyä siihen, miten journalistit voisivat avata yleisölle toimintaperiaatteitaan.
Kati Laukkanen opiskelee lukuvuoden 2022–2023 Constructive Institutessa Århusissa. Hän aikoo perehtyä siihen, miten rakentavan journalismin periaatteita voidaan toteuttaa luovalla tavalla dokumenttituotannoissa.
Laukkanen työskentelee Ylen dokumenttitoimituksessa ohjaajana ja käsikirjoittajana. Laukkasen viisiosainen Tytöt 18 -dokumenttisarja julkaistiin Ylellä helmikuussa 2022.
Laukkanen on opiskellut kuvajournalismia Tampereen yliopistossa ja valmistunut yhteiskuntatieteen kandidaatiksi. Ennen televisiotöihin siirtymistä Laukkanen työskenteli lehtikuvaajana mm. Ilta-Sanomissa ja sanomalehti Keskisuomalaisessa.
Niina Lavia osallistuu kesällä 2023 Columbian yliopiston tutkivan journalismin kesäkurssille New Yorkissa.
Lavia työskentelee toimittajana Lapin Kansassa Rovaniemellä. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Helsingin Sanomissa, Iltalehdessä ja Savon Sanomissa.
Lavia on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri. Hänellä on myös valokuvauksen ammattitutkinto.
Mikko Marttinen osallistuu kesällä 2023 Columbian yliopiston tutkivan journalismin kesäkurssille New Yorkissa.
Marttinen on Ilta-Sanomien feature-toimittaja, joka on erikoistunut yhteiskunnallisiin reportaaseihin ja tutkivaan journalismiin. Hän on myös raportoinut useilta matkoilta Ukrainan sodasta.
Vuosina 2019-2021 Marttinen työskenteli Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajana. Marttinen on suorittanut maisteritutkinnon Leidenin yliopistossa pääaineenaan Kaakkois-Aasian tutkimus. Hän on myös opiskellut tiedotusoppia Tampereen yliopistossa.
Erkka Mikkonen opiskelee lukuvuoden 2022–2023 Los Angelesissa, jossa hän suorittaa erikoistuvan journalismin maisteriohjelman University of Southern Californiassa (USC).
Mikkonen siirtyy stipendiaatiksi Ylen Moskovan-kirjeenvaihtajan kolmevuotisen kauden jälkeen. Tätä ennen hän on työskennellyt Ylen avustajana Buenos Airesissa ja Moskovassa.
Koulutukseltaan Mikkonen on filosofian maisteri Tampereen yliopistosta venäjän kielen ja kulttuurin koulutusohjelmasta.
Juhana Rossi opiskelee datajournalismia lukuvuoden 2022–2023 Columbian yliopiston journalismikoulun Master of Science in Data Journalism -ohjelmassa New Yorkissa.
Rossi on työskennellyt taloustoimittajana Helsingin Sanomissa, The Wall Street Journalissa ja Talouselämässä. Hän on myös toiminut kirjallisuuslehti Parnasson päätoimittajana sekä uutispäällikkönä Alma Talentin uutistoimituksessa. Nykyisin hän on Talouselämän toimituspäällikkö.
Rossi on suomentanut kauno- ja tietokirjallisuutta, muun muassa Björn Wahlroosin teoksen Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta. Yhdessä Nokian entisen toimitusjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon kanssa Rossi kirjoitti Kallasvuon muistelmateoksen Puhelin soi öisin.
Koulutukseltaan Rossi on filosofian maisteri.
Riku Roslund osallistuu kesällä 2023 Columbian yliopiston tutkivan journalismin kesäkurssille New Yorkissa.
Roslund on tutkiva toimittaja Ylen MOT-toimituksessa. Aiemmin hän on työskennellyt Ylen A-studion toimittajana ja tuottajana sekä STT:n talous- ja eduskuntatoimittajana ja Sydneyn-toimituksessa Australiassa.
Roslundin käsittelemät aiheet liittyät etenkin yhteiskunnan heikompiosaisiin, oikeusvaltion ongelmiin ja piilokorruptioon.
Hän on opiskellut journalismia Tampereen yliopistossa ja on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri.
Olli Seuri työskentelee heinä-joulukuun 2022 Woodrow Wilson Centerissä Washington DC:ssä.
Seuri on työskennellyt Yleisradion toimittajana vuodesta 2012. Hän on toiminut mm. Yle Radio 1:n Ykkösaamun sekä Yle TV1:n A-talk-ajankohtaisohjelman ja Viimeinen sana -ohjelman juontajana.
Seuri on väitellyt yhteiskuntatieteiden tohtoriksi Tampereen yliopistosta vuonna 2016. Vuosina 2019–2020 hän toimi Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessorina.
Toimittajantyöstään Seuri on saanut mm. Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon vuoden 2017 parhaana journalistina sekä Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon vuonna 2019.
Maria Säkö opiskelee lukuvuoden 2022–2023 Berliinissä Freie Universitätissä.
Säkö on tanssi- ja teatterikriitikko, vapaa toimittaja, tietokirjailija ja kustantaja, joka on kirjoittanut kritiikkejä Helsingin Sanomiin vakituisena avustajana vuodesta 2009 alkaen.
Hän on myös opettanut taiteesta kirjoittamista Taideyliopistossa ja luennoinut nykyteatterista Helsingin ja Turun yliopistoissa. Säkö toimi Suomen Arvostelijain Liiton puheenjohtajana vuosina 2016–2021, ja sitä kautta erilaiset tavat edistää kritiikkiä osana journalismia Suomessa ja kansainvälisesti tulivat tutuksi.
Säkön teatterista kirjoittamia artikkeleita on käännetty saksaksi, ruotsiksi ja katalaaniksi tietokirjoihin sekä muun muassa Theater der Zeit -lehteen. Vapaana toimittajana hän on 1990-luvun lopulta alkaen avustanut useita sanoma- ja aikakauslehtiä. Hän on myös Ylen Aamu tv:n Jälkinäytös-raadin jäsen.
Opintovuotensa aikana Säkö perehtyy siihen, miten teatterin yhteiskunnallinen potentiaali näkyy saksalaisessa journalismissa.
Säkö on valmistunut Helsingin yliopistosta pääaineenaan yleinen kirjallisuustiede sekä Lapin yliopistosta ympäristötaiteeseen erikoistuneeksi kulttuurikuraattoriksi.
Alexander Uggla osallistuu World Press Institute -stipendiaattiohjelmaan Yhdysvalloissa maalis–toukokuussa 2023. Uggla on tutkiva toimittaja, joka tekee Ylen Spotlight-ohjelmaa ja videoreportaaseja Ylen ruotsinkielisiin kanaviin. Aikaisemmin hän on toimittanut ulkomaan ja kulttuurialan uutisia. Vuonna 2012 hän kiinnostui uutisjournalismin ja koodaamisen yhdistämisestä ja on sittemmin pitänyt lukuisia työpajoja datajournalismista Helsingissä ja Tukholmassa. Yhdysvalloissa hän aikoo perehtyä mm. siihen, miten mediat tekevät faktantarkistusta ja data-analyysia uutiskiireen keskellä. Vuosina 2015–2018 hän toimi tiedottajana Lääkärit ilman rajoja -avustusjärjestössä, jonka pelastusaluksella Välimerellä hän työskenteli syksyllä 2016.Uggla on valmistunut Helsingin yliopiston viestinnän maisteriohjelmasta ja suorittanut kansainvälisten tehtävien opintokokonaisuuden (KVTOK).