Kirjoittajat 2022?2023

Jussi Latvala opiskelee Oxfordin yliopiston Reuters-instituutissa lukuvuoden 2022–2023. Latvala työskentelee Yle Uutisten kulttuuritoimituksessa tuottajana. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa YleX:ssä ja uutistoimisto STT:ssä. Latvala on valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta, jossa hänen pääaineensa oli suomen kieli. Oxfordissa Latvala aikoo keskittyä siihen, miten journalistit voisivat avata yleisölle toimintaperiaatteitaan.

Kati Laukkanen opiskelee lukuvuoden 2022–2023 Constructive Institutessa Århusissa, Tanskassa. Hän aikoo perehtyä siihen, miten rakentavan journalismin periaatteita voidaan toteuttaa luovalla tavalla dokumenttituotannoissa.

Laukkanen työskentelee Yleisradion dokumenttitoimituksessa ohjaajana ja käsikirjoittajana. Laukkasen viimeisin teos, viisiosainen Tytöt 18 -dokumenttisarja, julkaistiin Ylellä helmikuussa 2022. Tätä ennen Laukkanen ohjasi muun muassa sarjat Markus vs. Maailma ja Markus vs. Kansa sekä vuonna 2016 valmistuneen lyhytdokumentin Lasti 200, joka kertoo sodasta Itä-Ukrainassa. Laukkanen on palkittu töistään mm. Tampereen Elokuvajuhlilla.

Laukkanen on opiskellut kuvajournalismia Tampereen yliopistossa ja valmistunut yhteiskuntatieteen kandidaatiksi. Ennen televisiotöihin siirtymistä Laukkanen työskenteli lehtikuvaajana mm. Ilta-Sanomissa ja sanomalehti Keskisuomalaisessa.

Maria Säkö opiskelee lukuvuoden 2022-2023 Berliinissä Freie Universitätissä. Säkö on tanssi- ja teatterikriitikko, vapaa toimittaja, tietokirjailija ja kustantaja, joka on kirjoittanut kritiikkejä Helsingin Sanomiin vakituisena avustajana vuodesta 2009 alkaen.

Säkö on myös opettanut taiteesta kirjoittamista Taideyliopistossa ja luennoinut nykyteatterista Helsingin ja Turun yliopistoissa. Säkö toimi Suomen Arvostelijain Liiton puheenjohtajana vuosina 2016?2021 ja sitä kautta erilaiset tavat edistää kritiikkiä osana journalismia Suomessa ja kansainvälisesti tulivat tutuksi. Hänen teatterista kirjoittamiaan artikkeleita on käännetty saksaksi, ruotsiksi ja katalaaniksi tietokirjoihin sekä muun muassa Theater der Zeit -lehteen. Vapaana toimittajana hän on avustanut useita sanoma- ja aikakauslehtiä 90-luvun lopulta alkaen, esimerkiksi Lapin Kansaa, Imagea, Suomen Kuvalehteä, Nuorta Voimaa ja Ylioppilaslehteä. Hän on myös Ylen Aamu tv:n Jälkinäytös-raadin jäsen. Opintovuotensa aikana hän perehtyy siihen, miten teatterin yhteiskunnallinen potentiaali näkyy saksalaisessa journalismissa.

Säkö on valmistunut Helsingin yliopistosta pääaineenaan yleinen kirjallisuustiede sekä Lapin yliopistosta ympäristötaiteeseen erikoistuneeksi kulttuurikuraattoriksi.