Monthly Archives: maaliskuu 2016

Argumentaation autuus

“Se on niin turhauttavaa”, aasialaistaustainen nuori nainen huokasi. “Kun professori kysyy tunnilla jotain ja odottaa meiltä vastausta, minä ehdin vasta ajatella, mikä kysymys oli ja alkaa miettiä sitä, kun amerikkalaiset kurssikaverit ovat jo hyvässä vauhdissa esittämässä mielipiteitään. Tuntuu, että en millään ehdi mukaan keskusteluun!”

DDR-arkkitehtuuri. Käsi ylös: kuinka monelle sana tuottaa myönteisiä mielikuvia? Niin arvelinkin, varsin harvalle. Ymmärrän kyllä miksi. Tavanomainen itäsaksalainen elementtikerrostalo on harmaa ja monumentaalinen jättiläislaatikko, jonka kylkiä puhkovat liian pienet, nailonvaloverhojen peittämät ikkunat. Noihin jykevissä riveissä leveiden katujen reunoilla nököttäviin talonjärkäleisiin yhdistetään harvoin adjektiiveja, kuten ihmisen kokoinen, viihtyisä tai kaunis. Silti suhtaudun DDR-arkkitehtuuriin lämpimästi. Syy on …

Akseli, Kake, Topi ja Tassu

Kainuun perukoilla sijaitsee pieni paikkakunta nimeltä Suomussalmi. Tunnen parikin ihmistä, jotka ovat sieltä kotoisin. He ovat ihan fiksuja, yllättävän tavallisia ihmisiä. Suomussalmen kaltaiset paikkakunnat ovat pyörineet mielessä silloin, kun luennoilla on tullut puhetta Kiinan hukou-järjestelmästä eli kotipaikkarekisteröinnistä. Järjestelmä otettiin nykymuodossaan käyttöön 1958, ja se on siitä asti jakanut kiinalaiset kahteen kastiin, maalaisiin ja kaupunkilaisiin.

Rosenstrassen rohkeat naiset

Juutalaisen seurakunnan naiskanttorilla on viisi korvarengasta ja kantava ääni. Hän rykäisee ja aloittaa laulun hepreaksi. Seisomme hyytävässä viimassa Rosenstrassen muistomerkin luona. Patsas esittää itkeviä naisia ja lapsia. Se on omistettu niille saksalaisnaisille, jotka aloittivat mielenosoituksen Gestapon toimia vastaan maaliskuun alussa 1943.

5 käyttäytymisohjetta Oxfordiin

Aina ei ole helppo tietää, kuinka käyttäytyä yläluokkaisessa huippuyliopistokaupungissa. Näillä pääset alkuun. 1.      Älä koskaan kysy, mistä keskustelukumppanisi on kotoisin. Vaikka hänellä on kummallinen aksentti, jännittävä pukeutumistyyli tai käsittämätön nimi, kotimaan kysyminen on etikettivirhe. Kysymys antaa ymmärtää, ettei tyyppi aivan täysin kuulu tänne, eikä sellainen ole kivaa kenestäkään. Sitä paitsi kotimaa on harvoin kiinnostavin asia …