Monthly Archives: huhtikuu 2015

Kiinasta kertovat luvut ovat hupaisia. Voi napata vähäisen tuntuisen ilmiön, mutta koska maa on niin valtava, asiaa kuvaavat numerot voivat silti olla järjettömän suuria. Näin Kiinaa voi yhtä aikaa tituleerata maailman uskonnottomimmaksi valtioksi ja ennustaa sen olevan paisumassa maaksi, missä on enemmän kristittyjä kuin missään muualla.

Brändi kunnossa

Rakastan paikkoja, joissa vietetään ulkoilmaelämää paksu villapaita ja tuulenpitävä takki päällä. Siksi matkustin pääsiäislomalla Skotlannissa. En ole ainoa, joka fanittaa Britannian pohjoista kolkkaa. Skotlannilla on niin sanotusti brändi kunnossa. He ovat osanneet tuotteistaa viskit, säkkipillin valittavan äänen, Ylämaan harmaat linnat, karun vuoristomaiseman, ärrää pärisyttävän aksetin, läpänheiton miehistä kilteissä ja syrjäseutujen erakoiden itsepäisen elämänasenteen kiinnostavaksi paketiksi. …

Tänä keväänä Berkeleyn journalismikoulussa on ensimmäistä kertaa tarjolla kurssi kirjan kirjoittamisesta (How to write a book). Viimeinkin, moni opiskelijoista huokaisi, kun uudesta kurssista kerrottiin syksyllä. Kurssilla ei työstetä mitä tahansa romaania, vaan nonfiktiivistä teosta, joka synnytetään journalistisin periaattein. Tapahtumia tai hahmoja ei keksitä omasta päästä, vaan materiaali kerätään haastattelemalla, lähteitä lainaamalla ja havainnoimalla. Kurssille päästäkseen …

Lähteminen kannattaa aina

Suuntaako kukaan enää Suomesta Saksaan lapsia hoitamaan? Heräsin kysymykseen, kun en saanut kunnon vastausta au pair -liikkuvuuden nykytilasta ylipäätään fellow-ryhmällemme Saksan demografisesta kehityksestä luennoineelta berliiniläisen väestöntutkimusinstituutin johtajalta. Au paireja Saksassa kyllä on, vaikka he eivät juuri näy eivätkä kuulu.

Tupakoin, siis olen vapaa

Berliinissä herättää usein ihmetystä se, että monissa baareissa, ravintoloissa sekä kahviloissa tupakoidaan edelleen sisällä. Hämmentynyt turisti raaputtelee päätään – eikös se tupakkalaki koskekaan kaikkia EU-maita?