Monthly Archives: joulukuu 2014

Korkea aika koodata

On maanantai-ilta marraskuun lopussa, ja Oxfordissa sataa vettä. Luentosalin edessä seisovaa miestä se ei näytä painavan. Hän näyttää kävelevältä Kalifornia-stereotypialta: hyväntuuliselta, rennolta, itsevarmalta ja ruskettuneelta. Luennon aluksi hän riisuu pikkutakkinsa ja löysää solmiota, ja kun hän avaa suunsa, kuulijat syövät hänen kädestään.

Unelmakoulu

Hänen majesteettinsa ylitarkastaja ja kolme apulaistarkastajaa ovat tulleet seuraavaan tulokseen. ”Tämä koulu on hyvä. Tämä on kunnianhimoinen ja nopeasti tuloksiaan parantava koulu. Oppilaiden edistyminen on vaikuttavaa, ja he saavuttavat tuloksia, jotka ovat paikoin merkittävästi kansallisten odotusten yläpuolella. Omistautunut ja energinen rehtori on tiiminsä kanssa parantanut sekä oppilaiden menestystä, käytöstä että hyvinvointia.”

Milloin teillä vietetään joulua?

“Tiedättekö mikä on joulukalenteri?” Tuhahdin. Tottakai tiedän: kellon jälkeen tärkein ajanlaskemiseen tarvittava väline; jännitystä täynnä oleva taulu, joka glorifioi halvan suklaan sekä laskuri ylensyömiseen, lomaan ja autuaaseen tylsistymiseen. Mutta osa luokassa pudisteli päätään. Meneillään oli yliopiston saksan tunti ja penkeillä istui opiskelijoita yli kymmenestä eri maasta. Lähes kaikki olivat nähneet joulukalenterin, mutta sen merkitys oli …

Mennään bussilla

”Moni britti seisoo pysäkillä odottamassa, että bussi tulee. Kuskina on Nigel ja hän vie pois kaikesta pahasta. Jonnekin, missä kaikki on toisin.” Näin kiteytti näkemyksensä kokenut pääkirjoitustoimittaja ensi kevään vaaliasetelmia arvioidessaan. Hän oli yksi vieraista, jotka kävivät syksyn kuluessa kertomassa ajatuksiaan politiikkaseminaarissamme.

Sehän se suomalaista mietityttää hänen kohdatessaan ulkomaalaisia. Mitä nuo minusta, meistä suomalaisista, ajattelevat? Valtiovaltakin on huolehtinut Suomen tulevaisuudesta ja imagosta viime vuosina monen hankkeen ja raportin verran. Niin, mitä meistä oikein ajatellaan? Berliinin kaltaisessa ympäristössä Suomi pomppaa esiin siellä täällä: asiakasneuvojan naapurina, pikkuputiikin myyjän vaihto-opiskelukohteena, äkkilähtövinkkinä joulumatkaa etsiville. Otetaan vaihteeksi käyttöön epävirallinen ja epätieteellinen menetelmä. …