Monthly Archives: heinäkuu 2014

Amerikassa et pääse unohtumaan

Talot on rakennettu aivan tien viereen. Osa pihoista on kuin kynsisaksilla huoliteltuja, osa rempallaan sieltä täältä. Yhteistä on se, että talojen ja tien välissä ei ole näköesteitä. Ei pensaita, puita, aitoja. Kuka tahansa voi katsoa suoraan pihalle ja ikkunoista sisään. 

Kop kop, täällä toimittaja

Toinen viikko tutkivaa journalismia alan akateemisessa pyhätössä, Joseph Pulitzerin rahoilla vuonna 1912 perustetussa Columbian yliopiston Journalismikoulussa New Yorkissa on takana. Ulkona paahtaa helle, mutta sisällä ilmastointi syytää kylmää niin, että kotiin jäänyttä villapaitaa tulee ikävä. Ratkaisu: viilentävä ilmastointi pysyy päällä, mutta luokkaan tuodaan lisäksi sähkölämmittimiä. Ympäristötietoisuutta amerikkalaisittain vm 2014.

Paha mieli, kylmänä kiitos!

Harm. Wrongdoing. Injustice. Of systemic nature. Haitta, pahanteko, epäoikeudenmukaisuus. Järjestelmän tasolla. Siinä sanoja, joita listattiin tutkivan journalismin kesäkurssin alkupäivinä Columbian yliopistossa. Ikäviä sanoja! Mutta ne olivat yhä uudestaan listalla, kun mietittiin kriteerejä sille, mistä tutkivassa journalismissa on kyse. Pahan paljastamisesta. Oikeuden ajamisesta. Ihanaa. 

Jäähyväiset Berliinille

Pakkasin viikkokausien helteiden tukahduttavaksi lämmittämässä asunnossa tavaroita kotimatkalle, kun kirjahyllystä sattui käteen Christopher Isherwoodin teos Goodbye to Berlin. Istahdin sohvalle, aloin lueskella sitä, ja unohdin pakkaamisen.

Tytär tuli päiväkodista Saksan lippu poskeen maalattuna. Hetken se hämmensi, sitten se huvitti. Illan saksa-peliin toinenkin tytär sai saksan lipun poskeen. Tosin vajavaisena, sillä keltaista kasvoväriä ei kotoa löytynyt.