Monthly Archives: toukokuu 2014

Äiti tulee nyt tänne!

Jos on yksi asia, johon en Saksassa totu, se on teitittely. Sääntö kuuluu, että kaikkia paitsi läheisiä perheenjäseniä, ystäviä ja lapsia teititellään. Työpaikalla, kaupan kassalla ja päiväkodissa ei sinutella ellei ole tehty sinunkauppoja. Ja se taas on oma taiteenlajinsa se.

Godzillan ja hiiren kaksintaistelu

Haaste oli aivan mahdoton. Kuinka ylittää esitelmä, joka kertoo talousvaikeuksiin uponneesta kansakunnasta ja tuhansista työttömiksi jääneistä toimittajista. Maasta, jossa koko yleisradioyhtiö lakkautettiin kertalaakilla ja yksityiset mediayhtiöt ovat velkoineen pankkien talutusnuorassa. Puhumattakaan siitä, että toimittajat joutuvat työssään pelkäämään fyysistä väkivaltaa sekä mielenosoittajien että poliisin suunnalta. Tämän pelin olin hävinnyt jo lähtöviivalla.

Rakkaudentunnustus

Eilinen luento oli viimeinen (Reporting decisions). Palautan tulevalla viikolla viimeiset tehtävät, minkä jälkeen minulla pitäisi olla hallussani tutkinto Master of Arts in Specialized Journalism. Jos olisin hakiessani tiennyt, miten paljon työtä tutkinnon suorittaminen vaatii, olisin silti lähtenyt – mutta huomattavasti stressaantuneempana. Joskus on vain parempi olla tietämätön siitä, mitä edessä on luvassa.

Tuppi pois kielitaidosta

”Kuinka hyvin sä nyt osaat sitä kiinaa?” Moni on kysynyt sitä minulta viime aikoina. Pari vierailijaa hieman hämmästynytkin, kun turvaudun arjen tilanteissa edelleen englantiin ja elekieleen. On vaikea selittää, että kahdeksan kuukauden opiskelusta huolimatta tuuletan yhä mielessäni joka kerta, kun ostan aamukahvini tai edes puolet junalipusta tankerokiinallani. Hämmästyn aina kun huomaan, että tiedän jokaisen sanan …

Kun hurjan intensiivinen vuosi journalismikoulussa lähestyy loppuaan, tulevaisuus kummittelee mielessä. Takataskussa ovat uusi tutkinto ja päivitetty ansioluettelo, mutta vakituiset työpaikat tuntuvat olevan kiven alla. Koulun ilmoitustaulut ovat täynnä ilmoituksia harjoittelupaikoista ja määräaikaisista töistä. Keskustelutilaisuuksissa vierailevilta puhujilta tentataan neuvoja työnhakuun ja urasuunnitteluun. Ja neuvoja riittää. Neuvoista mieleenpainuvin on kuitenkin yksinkertainen: katso ympärillesi. Työpaikan tai uusien taitojen …