Monthly Archives: helmikuu 2014

Kirottu internet, kaiken se muuttaa. Edes ulkomailla elämisessä ei ole samaa eksotiikkaa kuin joskus takavuosina. Kotimaata ei voi enää paeta mihinkään. Toisin oli ennen.

BBC – valtio valtiossa

Olen aina ollut sitä mieltä, että toimittajille pitää maksaa hyvää palkkaa ja oikein hyvälle toimittajalle oikein hyvää palkkaa. Mutta kun minulle selvisi, että Britannian yleisradioyhtiö BBC:n huipputoimittajan Jeremy Paxmanin vuosipalkka on noin 800 000 puntaa eli noin 975 000 euroa, en ollut uskoa kuulemaani.

Se ilta kun lamppu sammui

Sain vihdoin eräänä iltana kokea, miltä tuntuu elää Kiinan muurin varjossa. Ei sen kivisen, joka rakennettiin pitämään barbaarit ulkona ja kiinalaiset sisällä vaan sen, joka suojelee täällä asuvia liialta tiedolta ja epätoivottavilta suhteilta ulkomaailmaan. Kiinan suuri palomuuri, sensuurin kivijalka, ei näy kuuhun mutta sen merkitys nykypäivänä on vähintään yhtä merkittävä kuin edeltäjänsäkin. Monet toki tietävät, …

Columbian journalismikoulun ala-aula on vaikuttava. Vahattu marmorilattia kiiltää, ja koulun perustajalta Joseph Pulitzerilta lainatut sitaatit on kirjoitettu juhlavin kirjaimin aulan seinille kiinnitettyihin tauluihin. Sitaateissa Pulitzer puhuu tulevien sukupolvien journalistien avainroolista demokratian ylläpidossa. Tämän aulan läpi ovat kulkeneet monet journalismin suuret hahmot, muokkaajat ja kehittäjät. Koulu oli täällä kun maailma kävi sotaa, kun kaksoistornit kaatuivat vain …

Stalinin kylpyhuone

Berliner Zeitung -lehden toimittaja Andreas Kopietz kirjoitti helmikuussa 2009 Wikipediaan Berliinin Karl-Marx-Allee -katua käsittelevään artikkeliin seuraavan lisäyksen: “Kadulle tyypillisten keramiikkalaattojen vuoksi katu sai DDR:n aikoina kansan suussa myös nimen ‘Stalinin kylpyhuone’ (Stalins Badezimmer)”. Vähän myöhemmin eräs Hessenin osavaltiossa Wölfersheimissa asuva toinen Wikipedian vapaaehtoinen tarkisti lisäyksen ja piti sitä uskottavana. Pian käsite “Stalinin kylpyhuone” alkoi elää …