Monthly Archives: maaliskuu 2013

Yksi ei uskonut

Sheldonian-teatterin pyöreä sali täyttyy öljykangastakkisista briteistä. Me kaikki olemme maksaneet 11, 15 tai 25 puntaa päästäksemme kuuntelemaan David Walshia, 57-vuotiasta irlantilaista urheilutoimittajaa. Ja nyt me istumme kylki kyljessä Sheldonianin seiniä kiertävillä puisilla, selkänojattomilla penkeillä.

Paikallinen kuntokeskus on pitänyt minut kunnossa viisi kuukautta mahtavan alhaisella 22 punnan opiskelijahintaisella kuukausimaksulla. Läpi talven olen käynyt pari kolme kertaa viikossa liikkumassa. Samalla olen pihistänyt omassa kaasu- ja vesimaksussa nauttimalla joka treenin päätteeksi pitkän ja kuuman suihkun, ”ilmaiseksi”.

Hei vaan Suomi, se on Shanghai tässä. Mitäs sinne? Täällä kaikki hyvin, en oikein ole varma, onko jo kevät; yhtenä päivänä on 29 lämmintä ja seuraavana seitsemän. Mutta ainakin kevätlukukausi on alkanut. Seuraavat kuukaudet istun kursseilla Chinese Demography, Global Governance, Environmental Policy, Chinese Modern Popular Culture ja Chinese Diplomacy.

Kaikki alkoi viitisenkymmentä vuotta sitten yhdestä pöydästä – samanlaisesta, joita Berkeleyn yliopistokampuksen Sproul Plaza on täynnä tänäkin päivänä. Opiskelijoiden kojujen reunustama aukio on arkisin kampuksen elävä keskus: joku pitää yksinäistä, vimmaista saarnaa, toinen tarjoaa ilmaista sarjakuvalehteä, yksi jakaa huojuvan pöydän takaa flaijerikutsuja mielenosoitukseen, joku rekrytoi opiskelijoita mukaan kristittyjen aasialaisten tai mustien naispuolisten bisnesopiskelijoiden toimintaan. Viereisellä nurmikolla …

Kiistellyt synttärit

Saksassa vietettiin kuluvalla viikolla kymmenvuotissynttäreitä. Kymmenen vuotta sitten (14.3.2003) silloinen Saksan liittokansleri Gerhard Schröder esitteli valtiopäivillä radikaalin uudistusohjelman, joka kulkee nimellä Agenda 2010. ”Se muutti Saksaa enemmän kuin mikään muu uudistus viimeksi kuluneiden vuosikymmenten aikana”, arvioi politiikantutkija Anke Hassel Agenda 2010:n merkitystä Berliner Zeitungissa.