Monthly Archives: marraskuu 2011

Poliisi pamputtaa taas

Occupy-liike valtaa alaa yliopistollamme. Kampuksen vilkkaimman aukion Sproul Plazan hallinnasta ja käytöstä on kamppailtu pian kahden viikon ajan. New Yorkin Wall Streetiltä alkanut protestiliike levisi länsirannikolla ensin väkevimmin Oaklandiin. Viranomaiset ja mielenosoittajat ottivat useasti yhteen murheellisista väkivaltatilastoistaan tunnetun työläiskaupungin keskusaukiolla. Irakin-veteraani Scott Olsen, 24, sai lokakuun lopulla päähänsä poliisin kumiluodin, joka mursi hänen kallonsa.

Britanniassa on kolme alauetta, joissa jokaisella on oma suosikkinsa: jalkapallojoukkueet, oluet ja sanomalehdet. Itse tunnustan pitäväni eniten kylmistä euro-oluista. Vaikka olen uteliaisuudesta ja kohteliaisuudesta maistanut jo vaikka kuinka monen pubin nimikko-olutta (paikallisiin tapoihin tutustuminen vaatii uhrauksia!), joudun tunnustamaan, että kädenlämpöinen kitkerä ale on jäänyt aika monta kertaa kesken (anteeksi vaan kaikki Urhon pubin oluthifistelijät!)

Nai oikein

Miten kotitöiden jako vaikuttaa miesten ja naisten pariutumishalukkuuteen? Kas näin: y* i,t,k= Xi,t,k²1 + Et,k²2 + It²3 + Ik²k,4 + µi,k Kaavan on laatinut taloustieteen tohtori Almudena Sevilla Sanz Oxfordin yliopistosta. Kaavan avulla Sevilla Sanz laskee, miten avoliiton tai avioliiton kustannukset, kotityöt ja lastenhoito, vaikuttavat miesten ja naisten pariutumishaluihin 12 eri länsimaassa.

Hiljaa virtaa Thames

330 kilometrin matkan virtaava Thames on Ison-Britannian toiseksi pisin joki. Se saa alkunsa Cotswoldin ylängöltä, joka sijaitsee jotakuinkin Cornwallin ja Walesin liittymäkohdassa – jos nyt hyvin karkeasti saarivaltion karttaa haarukoidaan. Oxford on Lontoon ohella yksi merkittävistä kaupungeista joen varrella. Yhtä lailla on mahdoton erottaa Oxfordia ja Thamesia toisistaan – niin tärkeä rooli joella on yliopistokaupungin …

Yksi kuài ajatuksistasi

On marraskuu. Vaahteramaisten plataani-puiden lehdet kellastuvat, hedelmäkauppiaiden vesimelonit ovat vaihtuneet pomeloihin. Vieläkään ei tarvitse takkia. Tiedän useimmiten, missä olen, ja osaan neuvoa taksikuskille, missä asun. Ekokatastrofiksi Shanghai on ihmeellisen viihtyisä kaupunki.