Monthly Archives: helmikuu 2011

Internetin villi länsi

Vieraillessamme Googlen kampuksella internetjätin avoimen verkon puolestapuhuja Chris Messina kuvasi lähitulevaisuuden, jossa netissä liikutaan maksuseinän takana. Tämä turmeltumaton nettikokemus on kaunis ja turvallinen, jopa kliininen ja todellisuudesta irrotettu. Suljettujen sovellusten merkitys journalismille korostuu, kun ihmiset jakavat uutisia sosiaalisessa mediassa yhä enemmän.  

– Mitä me vaadimme?  – VAPAUTTA!  – Milloin?  – HETI!  Oxfordin keskustan kävelykadun kulmaan on kokoontunut pieni, mutta kovaääninen joukko vaatimaan demokratiaa, ihmisoikeuksia ja sananvapautta Libyaan. – VAADIMME DIKTAATTORIN EROA. 40 VUOTTA RIITTÄÄ! 

Siinä missä suomalaiset naiset aloittavat keskustelun naisten oikeuksista muistuttamalla, että ”en ole feministi, mutta…”, amerikkalainen muistuttaa keskustelun aluksi, että hän ei ole sosialisti, vaikka onkin huolissaan peruskoulutuksesta tai asuntovelallisten kriisistä. Yhdysvaltalaisten suhtautuminen julkiseen rahaan kuvaa perustavanlaatuista eroa Euroopan ja Amerikan välillä. Euroopassa yleisesti ottaen julkisia varoja pidetään kansalaisten verorahoista kerättynä yhteisenä omaisuutena. Yhdysvalloissa valtion kassa …

Odottavan aika ei ole pitkä

Britannian julkinen terveydenhuolto, National Health Service, on eri näkemysten mukaan joko kallista, huonoa ja tehotonta tai korkeatasoista ja tehokasta. NHS työllistää 1,7 miljoonaa ihmistä. Veroilla rahoitetun järjestelmän vuosibudjetti pyörii runsaan 100 miljardin punnan tietämissä. Kuten NHS:n nettisivuilla todetaan, maailmanlaajuisesti vain Kiinan kansanarmeija, Wal-Mart-supermarketketju ja Intian rautatiet ovat NHS:ää suurempia työllistäjiä. Jokainen Britanniassa asuva on oikeutettu …

Stanfordin innovaatiojournalismin ohjelma on ollut alussa odotettua intensiivisempi, mutta samalla sitäkin tehokkaampi. Suurelta osin tämä johtuu siitä, että meitä on tänä vuonna vain neljä fellowia. Pakistanilaiset osallistujat ovat edelleen jumissa kotimaassaan odottamassa viisumeita, joita ei ehkä ikinä tule.