Monthly Archives: tammikuu 2010

Saksa ei ole tuulikaappimaa

Saksa on teknologian, raskaan teollisuuden, modernin suunnittelun ja kaiken edistyksellisyyden tyyssija. Mutta kun maahan laskeutuu sitkeä ja kirpeä matalapaine, niin EU-jätti syöksyy halvaannuttavaan pakkassokkiin.  Lumi, jää ja kymmenen asteen miinuskelit ovat ottaneet Saksan ja siinä sivussa Berliinin panttivangikseen. 

Oi aikoja, voi matoja

Asettautuminen Oxfordiin lentävän lähdön jälkeen on sujunut lopulta hyvin. Vaikein vaihe koko prosessissa on ollut vakuuttaa kahdelle kouluikäiselle lapselle, että on aivan järkevää lähteä kesken kouluvuoden puoleksi vuodeksi Englantiin, ja mennä siellä lähes kielitaidottomana tavalliseen englantilaiseen kunnalliseen kouluun. Neuvottelutaito ja diplomatia ovat olleet eduksi. Koskaan ei myöskään tule vähätellä lahjonnan merkitystä. 

One regular latte, please!

Istun aamutuimaan kahvilassa, edessäni on tyhjäksi juotu teekuppi, jugurtti ja läppäri. Taustalla soi mikä-tahansa-musiikki, laiskaa laulantaa johon en suuremmin kiinnitä huomiota. High Streetiä pitkin ajoi paloauto, huomasin sen kuvasta joka heijastui vastapäiseen ikkunaan. Viereisillä sohvilla on nostettu jalat penkille ja uppouduttu lukemaan. Kahvi tuntuu olevan sivuseikka tässäkin kahvilassa.  

Ai mikä Suomi?

Reissatessa tapaat usein ihmisiä, joille olet ensimmäinen heidän tapaamansa suomalainen. Yleensä sinulta osataan kysyä kylmästä, pimeydestä tai juopottelusta. Jos uusi ulkomaalainen tuttavuutesi on tavannut aiemmin suomalaisia tai on jopa käynyt Suomessa, kysymykset koskevat yleensä Nokiaa, talvisotaa tai juopottelua. Joka tapauksessa huomaat olevasi varsin eksoottinen tyyppi.

Vakava lapsellisuus

Kun opintosuunnitelmat tänään alkavalle kevätlukukaudelle on tehty, voikin alkaa katua valintojaan. Minäkin olisin voinut jättää järjenmukaiset poiminnat USC:n opinto-oppaasta vähemmälle, sillä ”Specialized Journalism”-ohjelma olisi mahdollistanut kokemuskenttään ihan uusia tuulia. Kurssin löyhä pakollisten aineiden lista sisältää tulevina kuukausina vain perjantaisen seminaarin, jolla mietiskellään journalististen valintojen seurauksia ja vaikutuksia. Ja oikeastaan kaikki on muutenkin mielenkiintoisempaa kuin journalismi.