Monthly Archives: marraskuu 2008

Berliinin muurilla

Tapasin mielenkiintoisen miehen, Günter Schabowskin, 79. Hän on kuuluisa siitä, mitä tuli lähes kaksikymmentä vuotta sitten 9.11.1989 eräässä lehdistötilaisuudessa – puolivahingossa – sanoneeksi. Schabowski, silloinen DDR:n sosialistisen työväenpuolueen SED:n keskuskomitean jäsen, piti kansainväliselle toimittajajoukolle kapulakielistä tilannekatsausta, jota kukaan ei ollut oikein jaksaa kuunnella. Sitten, kuin ohimennen, Schabowski mainitsi myös, että DDR vapauttaisi tiukkoja matkustussääntöjään. Italialaistoimittaja …

Kauan Lontoossa asunut ystäväni inhoaa seuraavaa makealla äänellä lausuttua lausetta: ”What else can I help you with today?” Hänen mukaansa lauseen kuulee useimmiten soitettuaan asiakaspalveluun valittaakseen asiasta, joka ei ole hoitunut. Ärsyttävän siitä tekee asiakaspalveluhenkilön yliystävällinen yritys tarjota  lisää apua tilanteessa, jolloin alkuperäinenkään asia ei ole hoitunut.

Vuosi Berliinissä alkaa

Berliiniin on helppo kotiutua. Se on rento, monikulttuurinen, alakulttuurinen. Palvelu nyt on hidasta ja byrokratiakin on tullut tutuksi, kun kaupungin julkinen sektori lakkoilee, mutta mikäs tässä on ollut odotellessa. Päivät rytmittyvät niin toisin kuin töissä Sanomatalossa.  

Yhdysvallat on valinnut seuraavan presidenttinsä, ja ainakin Berkeleyn kampuksella helpotus on huomattava. Vaaleja edeltävä jännitys oli Berkeleyssa käsin kosketeltava. Mitä todennäköisemmältä Barack Obaman voitto alkoi kampanjan loppumetreillä vaikuttaa, sitä varovaisemmiksi äänenpainot liberaalilla yliopistolla muuttuivat. Kukaan ei uskaltanut pitää voittoa varmana, ja tulosta jännitettiin loppuun asti.

Stipendiblogi Oxfordista

Helsingin Sanomain Säätiön Oxfordin yliopistoon lähettämä kolmikko: Kimmo Lundén, Annikka Mutanen ja Salla Nazarenko, ovat syksyn kuluessa asettautuneet uuteen opiskelukaupunkiinsa. Opinnot Oxfordin yliopistoon kuuluvassa The Reuters Institute for the Study of Journalism –instituutissa alkoivat virallisesti 8. lokakuuta.  Reuters Instituten Fellowship-ohjelma on kolmen, kuuden tai yhdeksän kuukauden mittainen. Sanomain Säätiön lähettämät stipendiaatit ovat valinneet yhdeksän kuukauden …